Zaterdag 13 mei: Xu Zechen en Floris-Jan van Luyn in gesprek

Xu Zechen en Floris-Jan van Luyn over migratie in China en Rennend door Beijing

Op zaterdag 13 mei is de Chinese schrijver Xu Zechen te gast bij Sijthoff aan de Doezastraat in Leiden. Journalist, filmmaker en oud-correspondent voor NRC Handelsblad Floris-Jan van Luyn zal met hem in gesprek gaan over migratie in China. Jaarlijks trekken enorme aantallen Chinezen van het platteland naar de grote steden in de hoop (beter) werk te vinden om hun gezin te onderhouden en hoe dan ook een beter leven te leiden. Dit zorgt in de Chinese maatschappij voor een hoop problemen. Ook zal er over Xu’s boek Rennend door Beijing (2016) gesproken worden. Migratie is hierin een belangrijk thema.

Floris Jan van Luyn is filmmaker en journalist. Zijn films zijn vertoond op verschillende grote documentaire festivals. Ook schrijft hij boeken, zoals Aan de andere kant is alles beter (2016) en Een stad van boeren: de grote trek in China (2004).

Xu Zechen is schrijver en redacteur bij People’s Literature Magazine. Hij schrijft korte verhalen en romans. Zijn boek Pǎobù chuānguò Zhōngguāncūn (跑步穿过中关村) is in het Nederlands vertaald als Rennend door Beijing (De Geus). Het gaat over jongeren van het Chinese platteland die in de hoofdstad Beijing proberen te overleven, de illegale handeltjes waarmee ze zich in leven proberen te houden, hun hoop en verwachtingen en hun problemen met de politie.

 

Locatie: Sijthoff Leiden

Adres: Doezastraat 1B, 2311GB, Leiden

Datum: zaterdag 13 mei

Tijdstip: 15:00

Voertaal: Nederlands & Chinees (er is een tolk aanwezig)

 

Dit evenement wordt mede georganiseerd door het Confucius Instituut van de Universiteit Leiden.