5 Feb China seminar en boekpresentatie Chinese Studies in the Netherlands

China seminar en boekpresentatie

5 februari 2014

Arsenaal, 001, 16:00 (precies!)

 

Koos Kuiper: “Chinees studeren in Leiden in de 19de eeuw”

Vanaf 1854 tot 1900 hebben in Leiden twintig jongemannen een driejarige basisstudie Chinees gevolgd. Zij waren geen officiële studenten, maar élèves met een beurs van het Ministerie van Koloniën. (Na voltooiing van de studie in Leiden leerden zij gedurende 1 tot 4 jaar in Zuid China een of meer in Nederlands-Indië gesproken Chinese dialecten. Daarna werden zij in Indië aangesteld als “Europeesche tolk voor de Chineesche taal”.) Deze lezing behandelt de ontstaansgeschiedenis van de opleiding, de toelatings- en andere voorwaarden, het studieprogramma en de élèves onder de hoogleraren J.J. Hoffmann en G. Schlegel.

 

Arsenaal, binnenplaats, 17:00-18:30:

Borrel en presentatie van het boek

 

Chinese Studies in the Netherlands: Past, Present and Future

samenstelling en redactie: Wilt L. Idema

Eerder deze maand is het boek Chinese Studies in the Netherlands: Past, Present and Future verschenen. Het rijk geïllustreerde boek behandelt in tien hoofdstukken en ruim 300 bladzijden de vele aspecten van de geschiedenis van de bestudering van China. Een belangrijk deel van deze geschiedenis voltrok zich in Leiden. De hoofdstukken zijn geschreven door Leonard Blussé, Maghiel van Crevel, Barend ter Haar, Albert Hoffstädt, Wilt Idema, Mark Leenhouts, Oliver Moore, Frank Pieke en Rint Sybesma.

meer informatie:

http://www.hum.leidenuniv.nl/chinees

http://www.brill.com/products/book/chinese-studies-netherlands-past-present-and-future

 

Be Sociable, Share!