Chinese topfilms op het Leids filmfestival!

Dankzij de samenwerking tussen het Confucius Instituut van de Universiteit Leiden en het Leids Filmfestival zijn er eind oktober tijdens het Leids  Filmfestival drie Chinese topfilms te zien: Aftershock, Let the bullets fly en Piano in a factory.
Aftershock  (唐山大地震 ) (2010) is een meeslepend epos over de leden van een gezin die elkaar kwijtraken tijdens de verschrikkelijke aardbeving van Tangshan in 1976. De film was een bioscoophit in China en heeft vele prijzen gewonnen, waaronder drie  prestigieuze Asian Film Awards.
Let the bullets fly (让子弹飞)(2010) speelt in het China van de jaren ’20. Zhang, een bandiet, doet zich voor als nieuwe burgemeester van een afgelegen dorpje om wat bij te verdienen,  maar zijn aanwezigheid wordt  niet door iedereen op prijs gesteld.

In het mooie Piano in a factory (钢的琴)(2010) volgen wij Chen, een werkloze man in een vervallen stadje in het noordoosten van China, die te horen krijgt dat zijn vrouw van hem wil scheiden en dat hun dochtertje alleen bij hem wil wonen als hij haar een piano geeft. In de strijd om de gunst van zijn dochter bouwt Chen samen met zijn vrienden in een verlaten fabriek een metalen piano voor haar. Op de achtergrond van deze in lichte toonaarden gezette komische musical is de deplorabele economische situatie permanent aanwezig. Regisseur Zhang laat indirect de overgang zien begin jaren ’90 van het industriële tijdperk naar het modern-kapitalisme.

Leave a Reply