Armada : Tijdschrift voor wereldliteratuur (China themanummer)

Armada         Tijdschrift voor wereldliteratuur

De nieuwe Chinese literatuur

Een sprankelend dubbelnummer boordevol proza, poëzie en essays  

Deze dubbeldikke aflevering laat zien hoe gevarieerd en bovenal hoe sprankelend de Chinese literatuur van vandaag de dag is. Gastredacteur Mark Leenhouts selecteerde interviews en had gesprekken met de grote schrijvers van nu, onder wie Mo Yan en Su Tong, en de exil-schrijvers Gao Xingjian en Yang Lian, verzamelde verrassende korte verhalen en romanfragmenten, en zorgde voor stevige achtergrondessays over onder meer de aparte positie van Chinese internetliteratuur en de onvoor­spelbaarheid van de censuur. Van bestsellerauteur Yu Hua is er de Nederlandse primeur van een essay waarin hij een vrij zeldzame, persoonlijke visie geeft op een gevoelige episode uit de recente Chinese politiek. Bijzondere aandacht is er voor de jonge generatie auteurs, met nog niet eerder vertaald proza van onder anderen Murong Xuecun, Sheng Keyi en Han Han, de populairste blogger van China, die met zijn humoristische kritiek de internetcensuur tart. En de nieuwe dichters worden onder­meer vertegenwoordigd door de eigenzinnige Wang Jiaxin, performer Yan Jun en de experimen­tele Hsia Yu. Naar aanleiding van de Beijing International Book Fair begin september met Nederland als gastland, is er een aantal korte intermezzi opgenomen over Nederlandse literatuur in China, met recensies en essays waarbij onder anderen de Chinese vertaler van Van Guliks Rechter Tie-romans aan het woord komt.   

Zeventiende jaargang, nr. 63/64, verschijnt half augustus 2011 196 pgs., € 19,90 

nur 324 / isbn 978 90 284 2406 7 / issn 1384 105 x

WWW.ARMADA-WERELDLITERATUUR.NL

Be Sociable, Share!

{ Leave a Reply ? }

  1. eastasianlibrary

    💡 Deze aflevering (63-64) van het tijdschrift Armada is te bekijken in de UB op de Studiezaal Algemene Literatuurwetenschap, plaatsingscode T 4426.

Leave a Reply